pengenalan kelas 7hari

pengenalan Latihan

hari pertama /task training

sesi Modul Latihan-day 1

Hari ini kita akan mula task untuk hari pertama ya..

untuk hari ini saya akan bagi task latihan atau workout day..

task hari ini anda akan belajar cara untuk membuat latihan Otot Bahu/ Shoulder.

SET SHOULDER

1-Sila lakukan latihan mengikut susunan rutin yang saya siapkan

2-Sila klik cara lakukan latihan di bahagian tajuk video hari ini ya..Di bawah Video,Ada tulisan Cara latihan...SEE MORE..klik disitu untuk view cara latihan. Sila fahamkan cara latihan dari segi reps, set, form, cara nafas dll...Bila tekan see more bawah bawah video, nanti akan keluar detail macam saya bagi di gambar ni ya..

3-Sebaiknya habiskan semua rutin mengikut task, jika tak mampu boleh buat dulu mana yang dapat , kalau ada yang tak faham boleh tanya saya balik..

4-Task ni boleh dibuat ikut masa sendiri, boleh buat sebelah pagi, tgh hari, petang atau malam...Cuma kalau malam, jangan terlalu lewat melebihi 10pm sebab masa tu badan kita dah nak rest dah..

Selamat Maju Jaya untuk task hari ini.. 😊🔥

hari kedua /task pemakanan

SESI MODUL PEMAKANAN HARI INI - DAY 2

Rest day+Daily Diet Review

Hi, untuk harini saya nak guide pasal pemakanan ya, modul ni pun penting untuk belajar supaya tak lah kita asyik loading sumber makanan yang boleh tambahkan lemak kita balik..Jadi kita buat 2 cara serentak, bakar lemak melalui senaman weight training, dan avoid badan bertambah lemak yang baru dari pemakanan harian kita..Ciri2 makanan ini menyebabkan badan kita mudah bertambah lemak dan lebih teruk akan sebabkan masalah kesihatan yang lain.

1-Makanan based dari tepung seperti roti putih, hijau, purple, bun, biskut, bijiran, piza, roti canai
2-Makanan based dari gula, kuih muih, air manis, air tin,
3-Makanan proses seperti burger, nugget, hotdog dll
4-Pewarna2 seperti cordial dan pewrna untuk makanan


Terima kasih..😊

hari ketiga /task Training

Sesi Modul Latihan-Day 3

Hi, hari ke 3 ni adalah task latihan..Untuk task harini kita akan training muscle part yang meliputi kawasan back atau belakang badan dan juga bicep atau otot lengan kita..

Latihan harini berbeza dengan task latihan hari pertama supaya kita dapat menggilirkan muscle yg dah training supaya sempat untuk recovery semula..jadi sementara tunggu recovery, kita latih dulu otot bahagian lain...

SESI MODUL LATIHAN HARI INI-

SET BACK BICEP


1-Sila lakukan latihan mengikut susunan rutin yang saya siapkan

2-Sila klik cara lakukan latihan di bahagian tajuk video hari ini ya..Di bawah Video,Ada tulisan Cara latihan...SEE MORE..klik disitu untuk view cara latihan. Sila fahamkan cara latihan dari segi reps, set, form, cara nafas dll..Jika tak jumpa nak klik di mana, boleh refer dari gambar yang saya bagi ni ya.

3-Sebaiknya habiskan semua rutin mengikut task, jika tak mampu boleh buat dulu mana yang dapat , kalau ada yang tak faham boleh tanya saya balik ya..

4-Task ni boleh dibuat ikut masa sendiri, boleh buat sebelah pagi, tgh hari, petang atau malam...Cuma kalau malam, jangan terlalu lewat melebihi 10pm sebab masa tu badan kita dah nak rest dah..

Selamat Bersenam 

hari ke 4 /task Pemakanan

SESI MODUL PEMAKANAN HARI INI- DAY 4


Untuk hari ke 4 ni kita akan rest, jadi tiada workout untuk hari ini ya..

untuk modul hari ini, kita akan belajar cara yang anda gunakan untuk kenal pasti samada makanan tu sesuai untuk anda ambil semasa proses lose fat atau pun tidak.

Makanan harian yg sesuai kita ambil mestilah mengikut sukatan 30% karbohidrat, 40% lauk, 30% sayur.. Katakan menu makan tgh hari adalah nasi campur, ayam goreng dan sayur kubis..ambil nasi dalam 2senduk, ayam dalam 1-2ketul dan selebihnya sayur. Kalau haritu nak makan ayam gulai, ayam kari, ikan goreng, daging rendang, masih juga guna sukatan yang sama..kuah boleh ambil seadanya, tak perlu terlalu banjir..

Boleh ambil menu macam ni 2 kali sehari, waktu lunch dan waktu makan malam.

Untuk sarapan, boleh makan sarapan yg biasa kita makan seperti nasi lemak, mihun atau kuew tiaw..Walaupun kita boleh makan mcam ni, kita still kena ambil seadanya dan bukan dalam kadar yg banyak..Kalau ada tambahan telur mata, sayur timun..adalah lebih baik.. Elakkkn cereal, biskut, roti putih sebagai menu sarapan pada waktu awal pagi. Katakan pagi ni nak makan mihun goreng, jadi ambil mihun dalam separuh pinggan, telur mata atau telur rebus ambil dalam anggaran 1-3biji..

Sampingan ni boleh ambil apa2 yg real food, nak senang boleh sediakan buah seperti jambu batu, epal, mangga, tembikai..


Terima Kasih..😊👍

hari ke 5 / Task latihan

SESI MODUL LATIHAN HARI INI- DAY 5

Hi, untuk hari ini adalah sesi workout ya,untuk latihan harini, anda akan belajar cara untuk membuat latihan Otot Chest dan Triceps.

SET CHEST TRICEPS-DAY 5


1-Sila lakukan latihan mengikut susunan rutin yang saya siapkan

2-Sila klik cara lakukan latihan di bahagian tajuk video hari ini ya..Di bawah Video,Ada tulisan Cara latihan...SEE MORE..klik disitu untuk view cara latihan. Sila fahamkan cara latihan dari segi reps, set, form, cara nafas dll..

3-Sebaiknya habiskan semua rutin mengikut task, jika tak mampu boleh buat dulu mana yang dapat , kalau ada yang tak faham boleh tanya saya balik ya..

4-Task ni boleh dibuat ikut masa sendiri, boleh buat sebelah pagi, tgh hari, petang atau malam...Cuma kalau malam, jangan terlalu lewat melebihi 10pm sebab masa tu badan kita dah nak rest dah..

Selamat Bersenam 😊

hari ke 6 / Task Pemakanan

SESI MODUL PEMAKANAN HARI INI- DAY 6

Untuk hari ke 6 ni kita akan rest, jadi tiada workout untuk hari ini ya..

untuk modul hari ini, kita akan belajar cara yang anda susun diet makanan harian anda yang mudah dan konsisten untuk anda amalkan

Dengan cara ni, anda tak perlu pun bersusah-susah untuk buat menu khas untuk bantu anda kurus, dengan susun dari pemakanan harian anda pun dah boleh bantu untuk anda kurus secara konsisten.


Terima Kasih..😊👍

hari ke 7 / Task latihan

SESI MODUL LATIHAN HARI INI- LAST DAY 7

Hi, hari ini adalah sesi untuk training ya..

SESI MODUL LATIHAN HARI INI-Day 7 /Last Day

SET LEG ABS


Untuk latihan harini, anda akan belajar cara untuk membuat latihan Otot Kaki/ Leg dan Perut/Abs

1-Sila lakukan latihan mengikut susunan rutin sedia ada.

2-Sila klik cara lakukan latihan di bahagian tajuk video hari ini ya..Ada tulisan Cara latihan..SEE MORE..klik disitu untuk view cara latihan..

Selamat Maju Jaya untuk  anda. 😊🔥

NOTA FIT

Dengan ini selesai sudah sesi kelas 7hari anda


Tahniah kerana ada dah berjaya habiskan pembelajaran anda untuk kelas kurus 7hari ini..

Kini anda cuma tinggal untuk ulang semula setiap susunan latihan ini mengikut masa dan waktu anda sendiri, yang terbaik adalah kita buat sehari workout dan sehari rest day..Selang selikan supaya otot kita ada masa untuk recovery semula.

Untuk pemakanan, anda sudah boleh susun sendiri pemakanan harian anda dan cuba untuk elakkan segala jenis makanan yang saya sarankan anda untuk elakkan dalam sesi kelas ini.

Diharap dengan semua yang anda belajar ini mampu membantu anda untuk mendapatkan hasil yang anda inginkan..

Akses ini untuk kegunaan anda sendiri..Mohon kerjasama anda supaya tidak Share Akses kelas ini ke medsos lain seperti Whatsapp, FacebooK, Tik Tok dll..Ini amanah untuk anda pegang..

Selamat maju jaya saya ucapkan, semoga kita bertemu lagi dalam sesi coaching yang akan datang..


Coach Fadli
Strongman Fitness Athletics Sdn Bhd  😊🔥